Obrtnička škola za osobne usluge ZG: Film potiče učenike na kritičko promišljanje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Profesorica Matea Lernatić provela je program Zeleni filmovi u vašoj školi u Obrtničkoj školi za osobne usluge u Zagrebu. Programu je prisustvovalo 44 učenika drugih razreda srednje škole – usmjerenje fotografi i frizeri.

O programu:

Film” Tisuću sunca ” je jako zanimljiv i poučan. Učenici su u diskusiji izvrsmo uočili upravo problem kako je profit u prvom planu u neoliberalnom kapitalizmu. Također priznaju kako o tome do sada nisu razmišljali. Nakon odgledanog filma učenicima su pojašnjeni pojmovi koje nisu točno shvatili što znače (npr. Fondacija Billa i Melinde Gattes i Rockefeller, filantropi…)

Izrazito je zanimljivo učenicima što još uvijek postoje ljudi koji žive u skladu s prirodom, te kako je to područje očuvano biološki i kulturno. S obzirom na koncepciju i podjelu u samom filmu na poljoprivredu industrijsku i ekološku, kroz razgovor smo se dotakli mnogih problema s kojima se susreću i hrvatski poljoprivrednici, te kako ne mogu izići iz tog začaranog kruga ropstva – profita.

Film izvrsno prikazuje kako suvremeni čovjek ne mari  za balans između čovjeka i prirode, već se postavlja iznad nje. Program/film potiče učenike na kritičko promišljanje, a prije toga im daje dobru teorijsku pozadinu sa konkretnim primjerima.

Be the first to comment on "Obrtnička škola za osobne usluge ZG: Film potiče učenike na kritičko promišljanje"

Leave a comment

Your email address will not be published.